CASE: KONGSTRUCT - DIOFLEX LED BÅND, DIOSPOT DOWNLIGHTS

Masser af rustik amerikanerhygge og lækkert lys

Daniel Kongsgaard har masser af skæve ideer og ikke mindst modet til at føre dem ud i livet.

 Det har resulteret i et helt unikt og anderledes hus, som man skal se, før man tror det.

Får konstant ideer

Var man ankommet til Daniels Kongsgaards nybyggede villa med bind for øjnene, ville man aldrig gætte, hvor i verden, man befandt sig.

Med skiffer på væggene, rustikke træbjælker og mørke afdæmpede farver ville mange nok skyde på USA eller Canada. Og efter at have taget et nærmere kik på swimmingpoolen og på det store åbne rokke-akvarium midt i huset, ville de nok også mene, at huset lå i den særdeles dyre ende.

Men huset ligger nu hverken i Nordamerika eller for den sags skyld i de franske alper. Det ligger såmænd på Ørskovbakken i Snejbjerg lidt vest for Herning.

Og Daniel Kongsgaard? Ja han er heller ikke stjerneadvokat eller it-milliardær. Han er derimod tømrer og selvlært arkitekt.

En mand af den slags, der konstant får ideer, og bare ikke kan lade være med at føre dem ud i livet:

-Ja, det er nok ikke nogen helt skæv beskrivelse, smiler han og tilføjer, at han som vestjyde har lidt svært ved at bruge alt for store ord om sig selv og egne bedrifter.

Stak helt af...

Et godt eksempel er belysningen, som han selv har designet og udført i samarbejde med GN Belysning og Erik Møller Najbjerg fra El & Bygge Biksen:

-Jeg vidste, at jeg ville have LED-bånd som den primære lyskilde i lofterne. Dels fordi, de giver en renhed på listelofter, og dels fordi, de giver et dejligt ensartet lys uden skygger. Det stak så helt af, så jeg endte med at bruge LED-bånd alle mulige andre steder også, smiler han og peger på alt fra køkkenøen til trappetrin og sofabord som eksempel:

Under trappetrinnene er aluskinnerne ligefrem indstøbt i betonen, mens aluskinner under sofabordet var overflødige:

Bordet bæres af en vandret jernbjælke, der er indstøbt i væggen. Så bordet har ingen ben, og LED-båndene er klistret direkte på bjælken. Dermed giver bjælken den samme kølende effekt, som aluskinnerne ellers ville have haft, forklarer Daniel Kongsgaard og nævner, at skyggeeffekter og lystemperatur også har været afgørende for ham:

-Spots er rigtig gode, hvis man bevidst vil skabe skygger, mens LED-bånd giver et meget mere jævnt og ensartet lys i åbne rum. Så de supplerer hinanden rigtig godt, og kan fås i lige præcis den farvetemperatur, der passer bedst, siger han.

Med hensyn til det sidste eksperimenterede Daniel i første omgang med 3000K, men det blev alt for gult og 70’er agtigt:

-Huset har jo ikke en eneste hvid væg, men derimod masser af mørke nuancer. Så 3000K var for varmt og for gult. 4000K viste sig derimod at være perfekt, siger selvbyggeren, der blev så forelsket i båndene og deres funktionalitet, at han også har anvendt dem udenfor.

Kun standardprodukter

Med i alt omkring 100 meter LED-bånd skal man imidlertid holde tungen lige i munden, og bl.a. få afsat plads til de mange drivere fra starten. Derfor var Daniel Kongsgaard også glad for den hjælp, han fik fra El & Bygge Biksens i Vildbjerg:

-Erik har været en kæmpe hjælp. Dels med hensyn til planlægning og installation, men også i forhold til at finde de helt rette produkter hos GN Belysning.

Og Erik Møller Najbjerg selv synes også, projektet har været spændende at deltage i:

-Det er et meget unikt byggeri, hvor intet jo er givet på forhånd. Den slags er altid sjovt fordi, man udvikler ideer og løser problemerne under vejs, siger han og nævner, at der trods det unikke resultat stort set kun er brugt standardprodukter fra GN Belysnings sortiment.

-Daniel har selv designet og fremstillet en række lamper. Men bortset fra det, er det helt klassiske 15W LED-bånd samt spots og nogle enkelte uplights, der er anvendt. Så det er ikke produkterne i sig selv, der gør det specielt. Det er den kreative måde, de er brugt på, der gør forskellen, siger han og tilføjer, at rådgivning og dag til dag-levering fra GN Belysning også var afgørende:

-Når man udvikler løsningerne under vejs, bestiller man jo også sine produkter under vejs. Og så er det fantastisk rart, at man allerede har dem dagen efter, lyder det.

Standardprodukter - unikke løsninger

Hør Daniel og Erik fortælle, hvordan de har udviklet undervejs og brugt produkterne lidt andersledes end normalt.

Er nødt til at turde...

Spørger man Daniel Kongsgaard om den bagvedliggende opskrift på hele byggeriet, peger han på masser af benarbejde – og måske også en lidt skæv hjerne:

-Man skal være villig til at knokle 70 - 80 timer om ugen i flere år, og så skal man selvfølgelig være i stand til at få ideer. Men det allervigtigste er måske, at man har modet til at afprøve ideerne og gå nye veje, siger han og peger på ydervæggene som eksempel:

-De er jo opbygget som et træskelet med let facadebeklædning i skærmtegl og skiffer, som gennem de seneste år har vundet indpas i f.eks. boligblokke. Men når det kommer til almindelige en families-huse, er de fleste mennesker alligevel mest trygge ved mursten.

-Der synes jeg, vi skal prøve at være en lille smule modigere og ikke bare gøre, som vi altid har gjort, lyder det.

Kreativ brug af DIOSPOT LED spot

Lyskassen ovenpå køkkenskabet er Daniels Kongsgaards egen opfindelse. Den er lavet i matteret akryl, og er oplyst med en spot fra GN Belysning

Kreativ brug af DIOFLEX LED-bånd

Lamperne i badeværelset har Daniel og Erik også udtænkt og konstrueret med LED-bånd som lyskilde. Lamperne tjener også som håndklædetørrere. 

Kreativ brug af DIOFLEX LED bånd - udendørs

Den skjulte belysning i udendørsbadet udviklede sig fra noget Daniels havde set på YouTube. Det er blevet elegant og effektivet.

En showcase

Selv har Daniel Kongsgaard tænkt sig at fortsætte i samme stil. Helt konkret har han netop tegnet endnu et hus - men denne gang for en kunde. Dertil kommer, at han netop har stiftet sin egen tegnestue med navnet KONGSTRUCT:

-Jeg er blevet bidt af at tegne, så det vil jeg gerne fortsætte med i min egen tegnestue, siger han og tilføjer, at ”arkitekt” jo ikke er en beskyttet titel:

-Men, jeg har selvfølgelig ikke nogen formel arkitektuddannelse. Derfor er tanken også, at det hus, jeg netop har bygget, kan være en showcase, som potentielle kunder kan komme og se. Så kan de vurdere mig ud fra det og samtidigt se huset i brug, slutter Daniel Kongsgaard.

DIOFLEX LED-bånd "skole" !

Skabe en fed, minimalistisk lyskilde i loftet med vores DIOFLEX LINEA-IN20 indbygningsskinne og DIOFLEX COB LED bånd 

DIOFLEX COB tunabel White - den specielle opbygning gør, at man kan have mange LED chips pr. meter, hvilket giver et meget jævnt lys. 

Hvordan er det lige, man montere såndan nogle LED bånd? Lars fortæller om overflader, klar- og rengøring

Du kan klippe og montere LED bånd med samlestik, uden at skulle lodde!

Find inspiration i DIOSPOT og DIOFLEX katalogerne

- giver hurtigt overblik

Synes du også det er interessant?

... så kontakt os og hør mere på 9722 0817

eller