CASE: ABC Pavilloner - DIOLUM paneler
Døgnrytmelys skal øge trivslen hos grønlandske børn
To nybyggede institutioner i Nuuk er udstyret med Tunable White armaturer fra GN belysning i Herning. Den KNX-styrede løsning øger velværet hos brugerne ved at justere lysets farvetemperatur hen over dagen.
Ville det ikke være herligt, hvis man en tidlig, søvnig morgenstund kunne få en smule mere energi ved bare at trykke på en knap?
Scenariet lyder måske lidt science fiction-agtigt, men det er ikke desto mindre det, som mange grønlandske børn nu oplever, når de møder ind i børnehaven på Radiofjeldet i Nuuk.
Her har kommunen nemlig valgt at udstyre to nyopførte institutioner med såkaldt døgnrytmelys, der efterligner solens stråler og f.eks. kan udsende varmt lys morgen og aften og et mere køligt lys midt på dagen.
Pointen med det hele er ifølge forskningen, at receptorerne i vores øjne registrerer farvetemperaturen og ud fra det danner de hormoner, der styrer vores døgnrytme. Således bidrager blåligt lys til at vi lettere holder os vågne, mens det rødlige lys gør os mere afslappede og søvnige.
Fart på fra morgenstunden.
Det er ABC Pavilloner, der har opført de to institutioner, der hver især er på 1100 m2. Og kombinationen af geografi og de særlige ønsker til lyset, har bestemt ikke gjort projektet kedeligt, siger René Thorngaard, der har været fagansvarlig for el-entreprisen:
Døgnrytmelys er jo ikke så udbredt endnu, så det har været rigtig spændende at arbejde med, siger han og forklarer, at det intelligente lys kontrolleres af en KNX-styring fra Wexøe, der i princippet gør det meste muligt.
Efterligner solens farvetemperatur.
Man indtaster f.eks. længde- og breddegrad, og kan så vælge at få styringen til at efterligne solens farvetemperatur 100 procent. Det vil sige lave kelvintemperaturer morgen og aften, mens de midt på dagen er en hel del højere, siger han og fortsætter:
I det her tilfælde har bygherre dog valgt at sætte lidt fart på børnene ved at få de blålige nuancer ind allerede fra morgenstunden. Under formiddags- og eftermiddagspauserne skifter lyset så til en mere afstressende og varm tone, forklarer han.
Moduler var oplagt...
På grund af det kolde klima ville byggeriet af de to institutioner have strukket sig over tre – fire år, hvis det skulle opføres i tegl og beton. Bygherre rettede derfor hurtigt søgelyset mod ABC Pavilloner, der er specialiseret i modulbaseret byggeri.
Projektering og lysberegning
Og da ABC Pavillioner gennem mange år har samarbejdet med GN belysning i Herning, var det naturlig at vælge virksomheden som underleverandør:
GN belysning har projekteret og beregnet lyset og så selvfølgelig leveret alle armaturer og lamper, siger René Thorngaard og peger på de konkrete produkter:
Det drejer sig overordnet set om tre LED-baserede lampetyper - heriblandt standard sensorlamper, dæmpbare armaturer samt altså de adresserbare Tunable White-armaturer, der kan levere lys i et spænd fra 2700 til 6500 Kelvin.
Effektiv byggeproces.
Hele byggeriet består af 40 moduler, der er præfabrikerede hos ABC Pavilloner i Engesvang ved Silkeborg - og derefter sejlet til Grønland. Fra start til slut tog processen godt et år. Og det er hurtigt understreger René Thorngaard:
Ja, man skulle tro, vi havde haft døgnrytmelys i arbejdslamperne, smiler han og vurderer, at det komfortskabende lys vil blive langt mere udbredt i de kommende år:
Fra at være noget, som kun hospitaler og specialinstitutioner havde råd til, er det nu kommet ned i et prisleje, hvor alle kan være med. Så jeg tror helt bestemt, at vi kommer til at se masser af institutioner med døgnrytmelys i fremtiden, lyder det.